Dodenherdenking

 Toen:

Op 9 mei 1945 was de eerste dodenherdenking. Sinds 1961is er een nationale dodenherdenking in Nederland. Dat was altijd op 4 mei. Veel mensen gingen naar Amsterdam om daar te denken aan alle doden die gevallen waren tijdens de tweede wereldoorlog. Ze deden dit door 2 minuten stil te zijn. Ook werden er bloemenkransen neergelegd voor de slachtoffers. Dat gebeurde in bijna het hele land op hetzelfde moment. Het was niet allemaal in Amsterdam. Veel mensen herdachten de doden ook op andere plekken in het land. Ze hadden nog geen Monument staan op de dam.

 

 Nu:

Tegenwoordig is het bijna precies hetzelfde als toen. Zelfde plek en zelfde datum en tijd. Er word precies om 8 uur 2 minuten stil gestaan bij de oorlogsslachtoffers. Nu is er ook een gedenkbeeld op de Dam in Amsterdam. Maar ook worden er nog steeds slachtoffers herdacht in andere delen van het land. Alle ministers komen, maar de koninklijke familie komt ook.  Koning Willem-Alexander en koningin Máxima legen de eerste krans neer. Daarna volgen ook de veteranen. Het is nu ook op tv.

 

Over 100 jaar:

Max ' mening :  Ik denk dat er nog wel een dodenherdenking is over 100 jaar. De tweede wereldoorlog was ook heel groot. Ik denk dat iedereen in heel Nederland over 100 jaar nog steeds de doden uit de tweede wereldoorlog herdenkt. Gewoon op de zelfde plek en op de zelfde manier. De officiële in Amsterdam bij de Dam. En om 8 uur gewoon 2 minuten stilte. 

 

Jelles mening: Ik denk dat er over 100 jaar nog steeds een dodenherdenking is. Maar niet alleen voor de tweede wereld oorlog maar ook voor de slachtoffers die nu gevallen zijn tijdens aanslagen of oorlogen. Dit allemaal moet namelijk worden herdacht want het is super erg. Ik denk dat ze wel op de zelfde manier als nu herdenken, maar dan met misschien meer gedenkplaatsen en met misschien grotere ceremonies.

 

 

 

 


Bevrijdingsdag

 Toen:

Op 5 mei 1945 werd Nederland officieel bevrijd, iedereen was vrij. Ze werden bevrijd door de geallieerden die vanuit Engeland, Amerika en Rusland alle landen introkken en de Duitsers verjaagden. Dat werd groots gevierd. Alle mensen uit Nederland gingen de straat op om het te vieren, iedereen hing de Nederlandse vlag op en ze hadden allemaal kleine vlaggetjes waarmee ze gingen wapperen. Heel Nederland was blij.

 

 Nu:

Nu is Bevrijdingsdag nog wel hetzelfde. Iedereen in Nederland viert feest op de bevrijdingsfestivals. Dit gebeurt overal in Nederland. Ook heeft iedereen de Nederlandse vlag hangen. Ze vieren nog steeds hetzelfde: De bevrijding van Nederland door de geallieerden. Dit word op 5 mei gevierd.

 

over 100 jaar:

Max mening:   Ik denk dat Bevrijdingsdag nog wel bestaat over honderd jaar. De tweede wereldoorlog was een oorlog waar echt de hele wereld aan mee deed. Van Japan tot de Verenigde Staten. Ik denk dat Nederland de komende 200 jaar nog altijd blijft denken aan de verschrikkelijke gebeurtenissen, maar ook aan hun bevrijding.

 

Jelles mening: over 100 hebben we nog steeds Bevrijdingsdag, dat niet alleen voor de tweede wereldoorlog maar ook voor andere oorlogen die groot zijn geweest of erge aanslagen. Maar sowieso wordt de bevrijding van de tweede wereld oorlog gevierd. Dan ook op de zelfde manier als nu, alleen met misschien meer feesten.